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  1. 広島大学の刊行物
  2. 広島大学大学院人間社会科学研究科紀要. 教育学研究
  3. 5号

大学生における五基本味およびそれら溶液に対する共感覚的イメージの比較

https://doi.org/10.15027/55948
https://doi.org/10.15027/55948
28b3c271-a595-4166-8c22-663fb6eef528
名前 / ファイル ライセンス アクション
BullGradSchHumanitSocSciHUStuEdu_5_105.pdf BullGradSchHumanitSocSciHUStuEdu_5_105.pdf (980.1 KB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2025-01-08
タイトル
タイトル 大学生における五基本味およびそれら溶液に対する共感覚的イメージの比較
言語 ja
タイトル
タイトル Comparison of Synesthetic Mental Images of the Five Basic Tastes and Their Solutions Among University Students
言語 en
作成者 冨永, 美穂子

× 冨永, 美穂子

ja 冨永, 美穂子

en Tominaga, Mihoko

Search repository
山本, 真由子

× 山本, 真由子

ja 山本, 真由子

en Yamamoto, Mayuko

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
権利情報
言語 ja
権利情報 Copyright © 2024 人間社会科学研究科
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 five basic tastes
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 taste discrimination
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 synesthetic mental images
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 university students
主題
言語 ja
主題Scheme Other
主題 五基本味
主題
言語 ja
主題Scheme Other
主題 味覚識別
主題
言語 ja
主題Scheme Other
主題 共感覚的イメージ
主題
言語 ja
主題Scheme Other
主題 大学生
内容記述
内容記述 In our daily lives, we utilize the five senses (sight, hearing, smell, touch, and taste), either independently or in combination, to perceive various stimuli. Particularly in the context of food, these senses are engaged to experience taste, which is often described using synesthetic expressions, such as a "smooth taste". The decline in individuals' ability to discern umami, in particular, has been noted as a consequence of changes in dietary habits. It is also possible that there exists a discrepancy between the perceived image of a taste and the actual sensory experience of it. This study compared the differences in synesthetic expressions of the five basic tastes among university students, based on their verbal descriptions of the tastes and their mental images after tasting solutions representing each of the five basic tastes. Among the 167 university students surveyed, there were many commonalities in their synesthetic descriptions of the five basic tastes, as well as in their associations with colors for each taste. In a discriminative sensory evaluation panel of 32 students, sweet and sour tastes were identified more frequently, likely because the synesthetic descriptions aligned closely with the mental images formed after intake. In contrast, salty and umami tastes were identified less frequently. It was suggested that the discrepancy between the concept of umami as a word and its actual taste experience may contribute to the difficulty in recognizing umami, though adjustments in the concentration of the taste solution may also be necessary.
言語 en
出版者
出版者 広島大学大学院人間社会科学研究科
言語 ja
出版者
出版者 Graduate School of Humanities and Social Sciences, Hiroshima University
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
ID登録
ID登録 10.15027/55948
ID登録タイプ JaLC
開始ページ
開始ページ 105
書誌情報 ja : 広島大学大学院人間社会科学研究科紀要. 教育学研究
en : Bulletin of the Graduate School of Humanities and Social Sciences, Hiroshima University. Studies in education

号 5, p. 105-110, 発行日 2024-12-20
旧ID 55948
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Ver.1 2025-03-02 11:06:40.086068
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