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  1. 広島大学の刊行物
  2. 広島大学生物生産学部紀要
  3. 23巻1・2号

マダイの血液性状・体成分に及ぼすアオサエキス添加飼料の効果

https://doi.org/10.15027/23457
https://doi.org/10.15027/23457
f7c4fbac-601a-41e6-a93a-419e76f20fef
名前 / ファイル ライセンス アクション
31-1140.pdf 31-1140.pdf (876.7 KB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル マダイの血液性状・体成分に及ぼすアオサエキス添加飼料の効果
言語 ja
タイトル
タイトル Effect of Ulva-extract supplemented diet on blood and body composition of red sea bream
言語 en
作成者 中川, 平介

× 中川, 平介

ja 中川, 平介

en Nakagawa, Heisuke

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笠原, 正五郎

× 笠原, 正五郎

ja 笠原, 正五郎

en Kasahara, Shogoro

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西尾, 浩憲

× 西尾, 浩憲

ja 西尾, 浩憲

en Nishio, Hironori

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme NDC
主題 660
内容記述
内容記述 1)配合飼料にアオサUlva pertusaエキスを1%(0.5%のアオサ粉末に相当)添加した飼料をマダイpagrus majorに投与して86日間飼育したところ、Hematocrit値、Hemoglobin量、赤血球数に増加がみられ、また高水温に対する抵抗力が増加するという効果があった。2)アオサエキス投与魚の血漿成分量は、総脂質、遊離脂肪酸、血糖値が高くなりアルブミンが低下する傾向がみられたが、これらを血液中の値に換算すると有意差はみられなかった。3)背肉の一般分析の結果 アオサエキスの投与により粗タンパク質の増加と水分の減少がみられた。脂質含量には差はなかったにもかかわらず脂質組成に違いがみられ、Triglyceridesの比率が増加した。Triglyceridesを高速液体クロマトグラフィーで分析したところ分子種に違いがみられ、アオサエキスの摂取はマダイの脂質代謝に何らかの影響を及ぼしているものと推察された。4)マダイ体表のカロテノイド代謝に及ぼすアオサエキスの影皆をみるため、オキアミEuphausia superbaオイルを添加した配合飼料にアオサエキスを加えて投与したが、体表のカロテノイド蓄積量の向上にアオサエキスの相乗効果はなかった。
言語 ja
内容記述
内容記述 Red sea bream, Pagrus major was reared for 86 days with Ulva-extract supplemented diet and the physiological merits were investigated in terms of blood properties and body composition. One percent of the Ulva-extract (corresponding to 0.5% Ulva meal) which was extracted from Ulva pertusa with 60% ethanol was supplemented to commercial diet. Ulva-extract fed group was differentiated in high values in hematocrit, hemoglobin, and red blood cell number, and high activity in a water of high temperatuse (ca. 30°C). Plasma properties were not directly affected by the supplement. The Ulva-extract contributed to the increase in protein and the depression of moisture in the dorsal muscle. While muscle lipid content was not influenced, there appeared qualitative and quantitative changes in triglycerides. It is presumed that the Ulva-extract is available for the improvement of lipid metabolism. In addition, in order to determine the effect of the Ulva-extract on carotenoid metabolism in the fish, the diet supplemented by krill, Euphausia superba oil and the Ulva-extract was fed. However, the effect of the Ulva-extract on carotenoid metabolism was not found.
言語 en
出版者
出版者 広島大学生物生産学部
出版者
出版者 農林水産研究情報センター
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
ID登録
ID登録 10.15027/23457
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0387-7647
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00213621
開始ページ
開始ページ 85
書誌情報 広島大学生物生産学部紀要
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University

巻 23, 号 1・2, p. 85-93, 発行日 1984-12
旧ID 23457
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Ver.1 2025-03-02 01:37:39.721200
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