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  1. 広島大学の刊行物
  2. 広島大学生物生産学部紀要
  3. 19巻2号

砂糖,食塩および脱脂粉乳水溶液の密度および粘度の温度,濃度関係式

https://doi.org/10.15027/41482
https://doi.org/10.15027/41482
d3e662fa-dc78-4ab8-a0e3-54562d7bf222
名前 / ファイル ライセンス アクション
JFacApplBiolSciHU_19_133.pdf JFacApplBiolSciHU_19_133.pdf (1.1 MB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル The Equations regarding Temperature and Concentration of the Density and Viscosity of Sugar, Salt and Skim Milk Solutions
言語 en
タイトル
タイトル 砂糖,食塩および脱脂粉乳水溶液の密度および粘度の温度,濃度関係式
言語 ja
作成者 Kubota, Kiyoshi

× Kubota, Kiyoshi

en Kubota, Kiyoshi

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Matsumoto, Toshiya

× Matsumoto, Toshiya

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Kurisu, Shingo

× Kurisu, Shingo

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Suzuki, Kanichi

× Suzuki, Kanichi

en Suzuki, Kanichi

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Hosaka, Hideaki

× Hosaka, Hideaki

en Hosaka, Hideaki

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アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme NDC
主題 490
内容記述
内容記述 液状食品に関する各種装置の設計ならびに操作に関する研究を行なっていくたあには,液状食品の密度,粘度などの物性値を温度,濃度などの条件関係式として表わしておくことが必要である。本研究では,砂糖,食塩,脱脂粉乳およびこれらの混合水溶液についての密度,粘度の測定値を例として,関係式の設定について検討した。 密度関係式は,条係範囲が広い場合には,温度,濃度についてそれぞれ2~3次多項式として表わす必要があるが,条件範囲が狭い場合には,次式を近似式として利用できる結果が得られた。 ρ=aT+bS+c ここで,ρ(g/cm3):密度,T(°K):温度,S(wt%):濃度である。混合水溶液に対しては,重量混合率を用いた加成性が得られる結果となった。 粘度関係式は,次式を近似式として利用できる結果が得られた。 μ=a exp(b/T^n) ここで,μ(g/cm3・sec):粘度である。水に近いもので,条件範囲が広いものでは,n=3として表わす必要があるが,条件範囲が広くない場合には,n=1としたAndradeの式が利用できる結果が得られた。aとbは,濃度範囲が広くない範囲で,次式が適用できる結果になった。 a=10^αsn+β b=α'S^m+β'
言語 ja
内容記述
内容記述 The values of the density and the viscosity are important for designing and controlling various apparatuses. In this paper, we studied the equations regarding the temperature and the concentration of the density and the viscosity of sugar, salt and skim milk solutions. For the density, the following equations were approximately obtained. p =aT+ bS+c (g/cm3) For sugar solution (T=283.2~323.2°K, S=0~30 wt%): a=-3.49×10^-4, b=4.26×10^-3, c=1.098 For salt solution (T=283.2~323.2°K, S=0~24 wt%): a=-4.11×l0^-4, b=7.46×10^-3, c=1.118 For skim milk solution (T=283.2~323.2°K, S=0~25.3 wt%): a=-3.39×10^-4 , b=3.88×10^-3 , c=1.096 For the mixed solutions: p=kSXS+kNXN+kMXM where, X(-) is weight fractions of the solid matters in the solutions and ks, kN and kM (g/cm3) are the values of the density of the solutions of solid matters S, N and M (sugar, salt and skim milk) for the concentration of St=SS + SN + SM (wt%), respectively. For the viscosity, the following equations were approximately obtained at T=283.2~323.2 °K. µ=a exp(b/T^n) (g/cm • sec) For sugar solution (S=0~30 wt%): a=10^4.58×10^-3s1.15 -3.05 b=9.90×10^4 S^1.51+6.10×10^7 n=3 For salt solution (S=0~24 wt%): a=10^3.59×10^-3s1.33 -2.00 b=5.79×10^7 n=3 For skim milk solution (S=0~15 wt%): The previous results1,2) used Andrade equation are more useful. For the mixed solutions (St=0~15 wt%): The previous results2) can be used.
言語 en
出版者
出版者 広島大学生物生産学部
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
ID登録
ID登録 10.15027/41482
ID登録タイプ JaLC
関連情報
識別子タイプ NAID
関連識別子 40004291975
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0387-7647
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00213621
開始ページ
開始ページ 133
書誌情報 広島大学生物生産学部紀要
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University

巻 19, 号 2, p. 133-145, 発行日 1980-12-25
旧ID 41482
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Ver.1 2025-03-02 01:31:18.997485
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