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  1. 広島大学の刊行物
  2. 比較日本文化学研究
  3. 16号

潮州工夫茶の成立に関する考察

https://doi.org/10.15027/53587
https://doi.org/10.15027/53587
6625c288-c6f1-4f19-bb13-8db3a15a904e
名前 / ファイル ライセンス アクション
HNBK_16_23.pdf HNBK_16_23.pdf (1.3 MB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル 潮州工夫茶の成立に関する考察
言語 ja
タイトル
タイトル A Study of the Creation of Chaozhou Kungfu Tea Practice
言語 en
作成者 劉, 嫦雲

× 劉, 嫦雲

ja 劉, 嫦雲

en LIU, CHANGYUN

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
権利情報
権利情報 Copyright (c) 2023 広島大学大学院人間社会科学研究科人文学プログラム総合人間学分野
主題
主題Scheme Other
主題 Chaozhou Kungfu Tea
主題
主題Scheme Other
主題 creation
主題
主題Scheme Other
主題 tea production
主題
主題Scheme Other
主題 tea tasting
内容記述
内容記述 Chaozhou Kungfu tea practice is a tea tasting practice and tradition popular in the Yuedong region (East of Guangdong Province), with Chaozhou as its center. This paper studies the origin and development of Chaozhou Kungfu tea from the perspectives of tea production and tea tasting. Dating back to the 18th century, Oolong tea came into being in the Wuyi Mountain area in Fujian Province and was introduced to Chaozhou by tea merchants. It became prevalent there during the reign of Emperors Qianlong and Jiaqing along with its tasting practice. In the 19th century,the Chaozhou Kungfu tea practice took shape by integrating Fujian Oolong tea practice into a local one. In the early 20th century, Oolong tea production was localized and matured in the Fenghuang Mountain area in Chaozhou. Since the middle and late 20th century, Fenghuang Dancong tea, a local Oolong tea variant, has mostly been used for Chaozhou Kungfu tea instead of the Wuyi tea. In summary, the creation of Chaozhou Kungfu tea practice was heavily influenced by the Fujian tea culture, in which the Chaozhou tea merchants also played an essential role.
言語 en
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 本稿は潮州市哲学社会科学2021年度一般項目「潮州工夫茶与日本煎茶道的跨文化比較研究」(2021-A-09)の助成を受けたものである。
出版者
出版者 広島大学大学院人間社会科学研究科人文学プログラム総合人間学分野
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
ID登録
ID登録 10.15027/53587
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1882-8701
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA1234386X
開始ページ
開始ページ 23
書誌情報 比較日本文化学研究
比較日本文化学研究

号 16, p. 23-43, 発行日 2023-03-31
見出し
大見出し 論文
言語 ja
旧ID 53587
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Ver.1 2025-03-01 06:30:27.672353
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