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潮州工夫茶の成立に関する考察
https://doi.org/10.15027/53587
https://doi.org/10.15027/535876625c288-c6f1-4f19-bb13-8db3a15a904e
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1) | |||||||||
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公開日 | 2023-03-18 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 潮州工夫茶の成立に関する考察 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | A Study of the Creation of Chaozhou Kungfu Tea Practice | |||||||||
言語 | en | |||||||||
作成者 |
劉, 嫦雲
× 劉, 嫦雲
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アクセス権 | ||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||
権利情報 | ||||||||||
権利情報 | Copyright (c) 2023 広島大学大学院人間社会科学研究科人文学プログラム総合人間学分野 | |||||||||
主題 | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Chaozhou Kungfu Tea | |||||||||
主題 | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | creation | |||||||||
主題 | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | tea production | |||||||||
主題 | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | tea tasting | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述 | Chaozhou Kungfu tea practice is a tea tasting practice and tradition popular in the Yuedong region (East of Guangdong Province), with Chaozhou as its center. This paper studies the origin and development of Chaozhou Kungfu tea from the perspectives of tea production and tea tasting. Dating back to the 18th century, Oolong tea came into being in the Wuyi Mountain area in Fujian Province and was introduced to Chaozhou by tea merchants. It became prevalent there during the reign of Emperors Qianlong and Jiaqing along with its tasting practice. In the 19th century,the Chaozhou Kungfu tea practice took shape by integrating Fujian Oolong tea practice into a local one. In the early 20th century, Oolong tea production was localized and matured in the Fenghuang Mountain area in Chaozhou. Since the middle and late 20th century, Fenghuang Dancong tea, a local Oolong tea variant, has mostly been used for Chaozhou Kungfu tea instead of the Wuyi tea. In summary, the creation of Chaozhou Kungfu tea practice was heavily influenced by the Fujian tea culture, in which the Chaozhou tea merchants also played an essential role. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 本稿は潮州市哲学社会科学2021年度一般項目「潮州工夫茶与日本煎茶道的跨文化比較研究」(2021-A-09)の助成を受けたものである。 | |||||||||
出版者 | ||||||||||
出版者 | 広島大学大学院人間社会科学研究科人文学プログラム総合人間学分野 | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
出版タイプ | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
ID登録 | ||||||||||
ID登録 | 10.15027/53587 | |||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||
収録物識別子 | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 1882-8701 | |||||||||
収録物識別子 | ||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||
収録物識別子 | AA1234386X | |||||||||
開始ページ | ||||||||||
開始ページ | 23 | |||||||||
書誌情報 |
比較日本文化学研究 比較日本文化学研究 号 16, p. 23-43, 発行日 2023-03-31 |
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見出し | ||||||||||
大見出し | 論文 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
旧ID | 53587 |