ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 広島大学の刊行物
  2. 中等教育研究紀要
  3. 63号

世界のソバ料理から日本の伝統食の力を再発見し未来に繋ぐ教材開発

https://doi.org/10.15027/42762
https://doi.org/10.15027/42762
bf8b0ef7-6c30-4bd5-8dc0-738b095ed161
名前 / ファイル ライセンス アクション
BullTheoryPracticeSecEdu_63_89.pdf BullTheoryPracticeSecEdu_63_89.pdf (3.2 MB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル 世界のソバ料理から日本の伝統食の力を再発見し未来に繋ぐ教材開発
言語 ja
タイトル
タイトル Development of Teaching Materials for Understanding the Value of Traditional Dishes: Soba (Buckwheat)
言語 en
作成者 一ノ瀬, 孝恵

× 一ノ瀬, 孝恵

ja 一ノ瀬, 孝恵

en Ichinose, Takae

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme NDC
主題 370
内容記述
内容記述 本研究は,中学生を対象に,「世界のソバ料理」を切り口にして,国を超えて相互理解する力,および知恵を磨き伝統食を新たに次世代へと繋げる力を育成する中学校家庭分野の教材開発をすることを目的とした。ソバを使用した世界と日本の伝統食にスポットをあて,ゲストティーチャーの授業から諸外国の伝統的ソバ料理が多彩であり,各家庭の台所の中に息づいていることに気づかせた。さらに,調査活動や調理体験をとおしてお互いの考えを交流させることで,伝統食や郷土料理についての理解の深化を図る授業を展開した。生徒がまとめたポスター作品や夏休みの課題への取り組みレポート,および事後の記述から,伝統食を未来に繋ぐ創造的な考えを確認することができた。
言語 ja
内容記述
内容記述 Soba (buckwheat) is an example of a traditional ingredient found in local dishes enjoyed in many parts of the world. In this study, home economics material on soba was developed to foster junior high school students’ global understanding through traditional dishes and to cultivate positive attitudes regarding passing those dishes on to future generations. The material includes a lecture by a guest teacher, group research activities, and practical cooking lessons. The lecture was designed to make students aware of the popularity of buckwheat dishes as local dishes worldwide and its diverse use in recipes. Research activities and cooking lessons were designed to deepen their understanding of traditional dishes and local dishes via group discussions. The analysis of the students’ posters, reports, and questionnaires shows that the students integrated the knowledge and ideas they obtained through the various activities, and have arrived at creative ideas about passing those dishes on to future generations. The results of this analysis indicate that this teaching material has accomplished its purpose.
言語 en
出版者
出版者 広島大学附属中・高等学校
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
ID登録
ID登録 10.15027/42762
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1349-7782
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12025729
開始ページ
開始ページ 89
書誌情報 中等教育研究紀要
Bulletin of theory and practice in secondary education

号 63, p. 89-98, 発行日 2017-03-31
旧ID 42762
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2025-03-01 04:48:36.413814
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3