WEKO3
アイテム
水, 水蒸気および空気の簡便な温度関係物性式の設定に関する研究
https://doi.org/10.15027/24680
https://doi.org/10.15027/2468004c70e7f-c01e-4b5a-aabd-b29b566c85b1
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1) | |||||||||||||
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公開日 | 2023-03-18 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | 水, 水蒸気および空気の簡便な温度関係物性式の設定に関する研究 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | Convenient Equations of Physical Properties regarding Temperature of Water, Steam and Air | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
作成者 |
久保田, 清
× 久保田, 清
× 羽倉, 義雄
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アクセス権 | ||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 線形最小二乗法 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 物性値 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | linear least square method | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | physical property | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | NDC | |||||||||||||
主題 | 590 | |||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||
内容記述 | 水、水蒸気および空気の密度、粘度、比熱、熱伝導度などの値が各種食品製造プロセス設計において必要となる。これらの値は、食品製造プロセスにおいて温度で変わる。これらの値を表、図、各種の経験式から得なければならない。既報の経験式などの中から有用となる関係式を選ぶことが必要となる。本研究では、線形最小二乗法を用いて、パーソナル計算機に便利な関係式の設定について検討を行った。得られた関係式は、水、空気などの任意の温度における各種物性値の概算利用に有用になると考えられる。 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||
内容記述 | The values of density, viscosity, specific heat, thermal conductivity etc. of water, steam and air are necessary for designing various food processing. The values vary with the temperature during food processing. These values must be obtained from the tables, figures and various empirical equations. We must select a useful equation from the reported equations. In this study, we sutudied the convenient equations for personal computer by using the linear least square method. The equations obtained will be useful to rough estimate of various physical propertis regarding temperature of water, steam and air etc. | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||
出版者 | 広島大学生物生産学部 | |||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||
出版者 | 農林水産研究情報センター | |||||||||||||
言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||
ID登録 | 10.15027/24680 | |||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||
収録物識別子 | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 1341-691X | |||||||||||||
収録物識別子 | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||
収録物識別子 | AN10409040 | |||||||||||||
開始ページ | ||||||||||||||
開始ページ | 133 | |||||||||||||
書誌情報 |
生物生産学研究 Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University 巻 33, 号 2, p. 133-142, 発行日 1994-12 |
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旧ID | 24680 |