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  1. 広島大学の刊行物
  2. 生物生産学研究
  3. 31巻1号

ソルガム属飼料作物およびクローバー類の精油成分とその質量分析 <総説>

https://doi.org/10.15027/24640
https://doi.org/10.15027/24640
e2798386-2f48-4df0-89ce-d47a07874a06
名前 / ファイル ライセンス アクション
50-0501.pdf 50-0501.pdf (1021.1 KB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル ソルガム属飼料作物およびクローバー類の精油成分とその質量分析 <総説>
言語 ja
タイトル
タイトル Components and Mass Spectrometry of the Essetial Oils of Forage Sorghums and Clovers
言語 en
作成者 上, 隆保

× 上, 隆保

ja 上, 隆保

en Kami, Takayasu

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme Other
主題 クローバー類
主題
主題Scheme Other
主題 質量保存
主題
主題Scheme Other
主題 スペクトル解析
主題
主題Scheme Other
主題 精油成分
主題
主題Scheme Other
主題 ソルガム属飼料作物
主題
主題Scheme Other
主題 clovers
主題
主題Scheme Other
主題 essential oil components
主題
主題Scheme Other
主題 forage sorghums
主題
主題Scheme Other
主題 mass spectrometry
主題
主題Scheme Other
主題 spectra interpretation
主題
主題Scheme NDC
主題 470
内容記述
内容記述 ソルガム属飼料作物およびクローバー類の各生草を水蒸気蒸留して、それぞれの精油を得た。精油はその全体をガスクロマトグラフ質量分析計(GC/MS)で、さらに酸性、フェノール性、塩基性、非極性および極性部に分画して、各フラクションをGC/MSで分析した。そのマススペクトルより、ソルガム属飼料作物から16種の炭化水素類、5種のアルデヒド類、7種のケトン類、6種のアルコール類、11種のエステル類、6種のフェノール類および14種の酸類の計65化合物を固定した。(KAMI, 1975; 1977)。一方、クローバー類から15種の炭化水素類、8種のアルデヒド類、2種のケトン類、7種のアルコール類、37種のエステル類、1種のフェノール類および20種の酸類の計90化合物を固定した。(KAMI, 1978)。両飼料作物の精油成分を比較すると、ソルガム属飼料作物はケトン類とフェノール類を数多く含有し、クローバー類はエステル類を数多く含有していた。本論分は、これら同定した化合物の膨大な分析データを整理したものである。
言語 ja
内容記述
内容記述 The second crops of Hybridsorgo and Sudangrass, forage sorghums, and the first crops of red and Ladino white clovers were, respectively, distilled with steam to collect the essen-tial oils. The essential oils were analyzed by combined gas chromatography-mass spec-trometry, directly or after the fractionation into acidic, phenolic, basic, nonpolar, and polar fractions. From the essential oils of forage sorghums, 65 compounds consisting of 16 hydrocarbons, 5 aldehydes, 7 ketones, 6 alcohoIs, 11 esters, 6 phenols, and 14 acid were identified through comparison of mass spectra with authentic spectra (KAMI, 1975; 1977). On the other hand, from the essential oils of clovers, 90 compounds consisting of 15 hydrocarbons, 8 aldehydes, 2 ketones. 7 alcohols, 37 esters, phenol. and 20 acids were iden-tified (KAMI, 1978) In comparison of the components of forage sorghums and clovers, many ketones and phenols were contained in sorghums, while many esters were contained in clovers. The mass spectra of identified compounds by functional groups are explained as fellows. 1. Aliphatic saturated hydrocarbons have the base (largest) peak at m/z (mass-to-charge ratio) 57, and then follow at m/z 43, 71, and 85. The major peaks in the high mass region occur at intervals of 14 mass units. The molecule ion peak of aromatic hydrocarbons is very large, in contrast to aliphatic hydrocarbons. This difference is attributed to the stability of the benzene ring, the effect being general in most aromatic compounds. Aromatic hydrocarbons appear the base peak or the large peak at m/z 91. 2. Aliphatic aldehydes from C1 to C3 have the base peak at m/z 29, normal aldehydes from C4 to C6 at m/z 44, and normal aldehydes more than C7 at m/z 43 or 57, respectively. The base peak of aromatic aldehydes is frequently the [M-29]+ (the loss of mass 29 from molecular ion). 3. Aliphatic ketones have the base peak at m/z 43. In addition, methyl ketones produce a characteristic rearrangement peak at m/z 58 and ethyl ketones at m/z 72, respectively. 4. Aliphatic alcohols less than n-C4 have the base peak at m/z 31 and the base peak of normal alcohols more than C5 is an olefin-type peak (m/z 41, 42, 55, 56). The base peak of aromatic alcohols is the [M-29]+ or [M-31]+. 5. The methyl esters of long-chain carboxylic acids (pentanoates and higher) have the base peak at m/z 74, the ethyl esters of long-chain carboxylic acids (hexanoates and higher) at m/z 88 or 43, and acetates at m/z 43, respectively. The base peak of the methyl esters of aromatic acids is the [M-31]+ or [M-59]+, the base peak of the ethyl esters of aromatic acids is the [M-45]+ or [M-73]+. 6. In phenols, cresols have the base peak or the large peak at [M-1]+, and ethyl and dimethyl phenols at [M-15]+, respectively. 7. Long-chain normal carboxylic acids (butyric acid and higher) have the base peak at m/z 60. In aromatic acids, only benozoic acid was directly identified by GC/MS but the other acids were identified from the methyl esters of the acids.
言語 en
出版者
出版者 広島大学生物生産学部
出版者
出版者 農林水産研究情報センター
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
ID登録
ID登録 10.15027/24640
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1341-691X
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10409040
開始ページ
開始ページ 1
書誌情報 生物生産学研究
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University

巻 31, 号 1, p. 1-10, 発行日 1992-07
旧ID 24640
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Ver.1 2025-03-01 01:48:11.882813
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