ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 学術雑誌論文等

化工澱粉糊化粒子の膨潤に及ぼすずり応力の影響 <技術論文>

https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011589
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011589
f0d2be0f-c210-449f-8d4c-0801e49e99d9
名前 / ファイル ライセンス アクション
NSKKK_54_222.pdf NSKKK_54_222.pdf (1.4 MB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル 化工澱粉糊化粒子の膨潤に及ぼすずり応力の影響 <技術論文>
言語 ja
タイトル
タイトル Effect of Cross-linking Levels and Starch Concentration on Shear-dependent Flow Properties of Gelatinized Modified Starch Suspension
言語 en
作成者 朝田, 仁

× 朝田, 仁

ja 朝田, 仁

en Asada, Hitoshi

Search repository
鈴木, 寛一

× 鈴木, 寛一

ja 鈴木, 寛一

en Suzuki, Kanichi

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme Other
主題 modified starch
主題
主題Scheme Other
主題 gelatinization
主題
主題Scheme Other
主題 shear stress
主題
主題Scheme Other
主題 fluidity
主題
主題Scheme Other
主題 rheology
主題
主題Scheme Other
主題 化工澱粉
主題
主題Scheme Other
主題 膨潤
主題
主題Scheme Other
主題 ずり応力
主題
主題Scheme Other
主題 流動性
主題
主題Scheme Other
主題 食品レオロジー
主題
主題Scheme NDC
主題 590
内容記述
内容記述 Cross-linked starch suspensions sheared at various shear stresses showed two types of flow behavior. One type indicates a behavior of increasing fluidity, which is observed in concentrated suspensions of weakly cross-linked starch. Although sheared granules are smaller than non-sheared granules, the increasing fluidity of cross-linked starch suspensions is explained by the rupture of fully swollen starch granules. As the swollen granules rupture, the flocculation network of the granules decreases, resulting in a decrease in the viscosity and an increase in the fluidity of starch suspensions. Another flow behavior is decreasing fluidity, which is observed in highly cross-linked starch. The decreasing fluidity of cross-linked starch suspensions results from the re-swelling of granules from the application of unheated shear stress. The re-swollen granules enlarge with strong flocculation, resulting in a decrease of fluidity. Hence, the disruption or the re-swelling of sheared granules explains the two types of fluidity observed in cross-linked starch suspensions. A combination of cross-linking level and starch concentration determines the fluidity type of gelatinized suspensions.
言語 en
内容記述
内容記述 化工澱粉糊化液にずり応力を負荷すると, ずり応力に依存して流動性が増加あるいは減少する流動挙動が確認された. この原因を化工澱粉の糊化とずり応力負荷に伴う澱粉粒子の膨潤の面から考察するために, 市販のリン酸架橋度の異なる化工澱粉を使用し, これらの糊化液の濃度やずり応力負荷時の流動性, みかけ粘度, 糊化澱粉粒子径, 粒度分布を測定した. ずり応力負荷によって糊化液の流動性が増加する挙動は, 負荷ずり応力によって膨潤澱粉粒子が崩壊して, 糊化澱粉粒子径が小さくなることで, みかけ粘度が低下することが確認された. この澱粉粒子が負荷ずり応力で崩壊する現象は, 低リン酸架橋度で高濃度の糊化液で見られた. 逆に, 流動性が減少する挙動は, 負荷ずり応力の増加に伴って糊化粒子が再膨潤して粒子径が増大することで, みかけ粘度が発現して起こった. この流動性減少挙動は, 高リン酸架橋の高濃度糊化液で認められた.
言語 ja
出版者
出版者 日本食品科学工学会
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
関連情報
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.3136/nskkk.54.222
関連情報
識別子タイプ DOI
関連識別子 http://dx.doi.org/10.3136/nskkk.54.222
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1341-027X
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10467499
開始ページ
開始ページ 222
書誌情報 日本食品科学工学会誌
日本食品科学工学会誌

巻 54, 号 5, p. 222-228, 発行日 2007-05-15
旧ID 30171
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2025-02-21 06:09:49.107203
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3