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  1. 学術雑誌論文等

アセチル化リン酸架橋澱粉糊化液の流動特性に与える澱粉の化学変性程度の影響 <技術論文>

https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011585
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011585
111768cc-e491-4f8d-bfe3-7b636d7d451e
名前 / ファイル ライセンス アクション
NSKKK_51_613.pdf NSKKK_51_613.pdf (988.2 KB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル アセチル化リン酸架橋澱粉糊化液の流動特性に与える澱粉の化学変性程度の影響 <技術論文>
言語 ja
タイトル
タイトル Influence of Chemical Modification Level of Starch on Flow Properties of Gelatinized Phosphate Cross-linked and Acetylated Waxy Corn Starch Suspensions
言語 en
作成者 朝田, 仁

× 朝田, 仁

ja 朝田, 仁

en Asada, Hitoshi

Search repository
鈴木, 寛一

× 鈴木, 寛一

ja 鈴木, 寛一

en Suzuki, Kanichi

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme NDC
主題 590
内容記述
内容記述 Waxy corn starch was modified doubly by acetylation and cross-linking with acetic vinyl and phosphorus oxychloride (POCl3). Degree of cross-linking was varied using 0.008∼0.02% phosphorus oxychloride, and acetylated substitution was adjusted to the same degree on all starch samples. Flow properties of these starch suspensions were determined by using a capillary tube viscometer. Flow parameters of these starch suspensions were markedly changed over 1.21×10-4% (w/w) of the phosphorus content. Logarithmic value of the consistency factor, logK and apparent viscosity, logμa, for the power law model, decreased with increasing phosphorus content of starch. When the phosphorus content of these modified starch (cross-linking level) was over 9.00×10-4% (w/w), the swelling of starch granules was retarded. This led to the small change in logK and logμa values. Flow properties of modified starch suspensions were found to be affected rather by the cross-linking modification of starch than by the acetylated modification.
言語 en
内容記述
内容記述 ワキシーコーンスターチを由来澱粉として, アセチル置換度を一定にし, リン酸架橋度を段階的に変えたアセチルリン酸架橋澱粉を試作し, 澱粉の化学変性処理が, その澱粉糊化液の流動特性(レオロジー)に与える影響を検討した結果, 以下の知見を得た. (1) 天然澱粉にリン酸架橋すると, 1.21×10-4%(w/w)の微量の架橋リン含量で, その糊化液の流動特性などのレオロジー特性は大きく変化した. (2) 流動特性を流動パラメータで評価すると, リン酸架橋澱粉の糊化液は, 架橋リン含量に伴ってパラメータは減少した. 特に, 架橋リン酸含量の増加に従ってコンシステンシー係数Kとみかけ粘度μaの常用対数値logKとlogμaは, 架橋リン含量に従って減少した. (3) 架橋リン酸含量が9.00×10-4%(w/w)以上になると, 糊化澱粉の膨潤抑制が強くなり, コンシステンシー係数Kとみかけ粘度μaの架橋リン酸含量に対する減少割合は小さくなった. (4) 澱粉糊化液の流動特性は, リン酸架橋の程度に大きく影響を受けることがわかった.
言語 ja
出版者
出版者 日本食品科学工学会
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
関連情報
識別子タイプ URI
関連識別子 http://www.journalarchive.jst.go.jp/japanese/jnlabstract_ja.php?cdjournal=nskkk1995&cdvol=51&noissue=11&startpage=613
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1341-027X
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10467499
開始ページ
開始ページ 613
書誌情報 日本食品科学工学会誌
日本食品科学工学会誌

巻 51, 号 11, p. 613-619, 発行日 2004-11-15
旧ID 30167
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Ver.1 2025-02-21 06:09:41.752870
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