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  1. 学術雑誌論文等

食品の凍結乾燥過程における重量と電気容量の変化 <技術論文>

https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011581
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011581
974d2e25-5ca8-4d54-84fc-3a642a7d3a71
名前 / ファイル ライセンス アクション
NSKKK_49_726.pdf NSKKK_49_726.pdf (1.9 MB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル 食品の凍結乾燥過程における重量と電気容量の変化 <技術論文>
言語 ja
タイトル
タイトル A Relationship Between Weight and Capacitance Changes during Freeze-drying Process of Food
言語 en
作成者 土肥, 貞夫

× 土肥, 貞夫

ja 土肥, 貞夫

en Tohi, Sadao

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羽倉, 義雄

× 羽倉, 義雄

ja 羽倉, 義雄

en Hagura, Yoshio

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鈴木, 寛一

× 鈴木, 寛一

ja 鈴木, 寛一

en Suzuki, Kanichi

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アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme NDC
主題 590
内容記述
内容記述 The development of a non-destructive method was attempted for the measurement of food weight change (i.e. moisture content change) in a freeze-dryer. An aqueous solution of 10% dextrin was used as a food sample. Changes in both weight and temperature of the sample were simultaneously measured during a freeze-drying process. The capacitance of sample was also measured using two stainless steel heating shelf boards as a pair of electrode plates. Sample temperature histories varied with the sample position in the dryer. Sample temperature did not precisely indicate the freeze-drying state of the sample. Determining the endpoint of freeze-drying based solely on the results of sample temperature measurements remained practical problems. The capacitance change showed a good correlation with the weight change. Thus, it is feasible to monitor the weight of a sample during freeze-drying by measuring its capacitance.
言語 en
内容記述
内容記述 凍結乾燥機内の食品の乾燥状態(重量変化)の非破壊測定法を検討した. 食品のモデルとして10%デキストリン水溶液を用いた. まず始めに, 食品を凍結乾燥したときの重量変化と温度変化を同時に測定して, 温度測定の有効性を検討した. 次に, 凍結乾燥機内の加熱用のステンレススチール製棚板2枚を電極板として利用して, 凍結乾燥過程における食品の電気容量変化を測定した. その結果, 凍結乾燥中の食品の温度変化は, 温度センサーの設置場所によって異なり, 正確に乾燥状態を表していないことが明らかとなった. また, 電気容量変化と重量変化との間には, 良好な相関関係があった. 凍結乾燥過程における食品の電気容量を測定することにより, 凍結乾燥機内の食品の乾燥状態を把握できる可能性が示唆された.
言語 ja
出版者
出版者 日本食品科学工学会
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
関連情報
識別子タイプ URI
関連識別子 http://www.journalarchive.jst.go.jp/japanese/jnlabstract_ja.php?cdjournal=nskkk1995&cdvol=49&noissue=11&startpage=726
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1341-027X
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10467499
開始ページ
開始ページ 726
書誌情報 日本食品科学工学会誌
日本食品科学工学会誌

巻 49, 号 11, p. 726-730, 発行日 2002-11-15
旧ID 30164
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Ver.1 2025-02-21 06:09:34.147055
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