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  1. 学術雑誌論文等

化工澱粉糊化液の流動特性評価のための簡易測定法 <技術報告>

https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011569
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011569
a7101139-57d8-44ec-b9f9-c701894739d9
名前 / ファイル ライセンス アクション
NSKKK_43_970.pdf NSKKK_43_970.pdf (260.4 KB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル 化工澱粉糊化液の流動特性評価のための簡易測定法 <技術報告>
言語 ja
タイトル
タイトル Convenience Procedure for the Evaluation of Flow Properties of Gelatinized Modified Starch Suspensions
言語 en
作成者 朝田, 仁

× 朝田, 仁

ja 朝田, 仁

en Asada, Hitoshi

Search repository
鈴木, 寛一

× 鈴木, 寛一

ja 鈴木, 寛一

en Suzuki, Kanichi

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme NDC
主題 590
内容記述
内容記述 A vertically placed test tube (ID : 22 mm, L : 200 mm) contained 25 grams of gelatinized starch sample was tilted to angle of -20° from horizontal line, and the flowing time of leading edge of the sample solution from initial position to the test tube mouth was measured. The values of the flowing time, t, were correlated with the power law flow parameters of the samples measured by using a capillary viscometer. The log t values increased linearly with the increase of starch concentration. The values of log K and log μa correlated linearly with log t irrespective of origin, level of substitution, cross-linking level, and concentration of the modified starches, where K is consistency factor and μa is apparent viscosity. The values of flow behavior index, n, were also correlated with the t values as one regression curve.
言語 en
内容記述
内容記述 たれ類の増粘剤である化工澱粉糊化液の流動特性を, 管形粘度計と試験管傾斜法で測定し, それぞれのレオロジーパラメータを比較, 検討した. 澱粉濃度3~5% (w/w)の範囲で化工澱粉糊化液の3種類の流動パラメータと, 試験管傾斜法のパラメータの流動時間tの関係を調べたところ, この流動時間tは, 管形粘度計で測定したコンシステンシー係数K, 流動挙動指数nおよびみかけ粘度μaと, それぞれ高い相関関係があることを認めた. これらの関係は, 化工澱粉の濃度, 由来澱粉種, リン酸架橋度や置換基の種類に依存しなかったことから, 経験的簡易法である試験管傾斜法を定量化できた.
言語 ja
出版者
出版者 日本食品科学工学会
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
関連情報
識別子タイプ URI
関連識別子 http://www.journalarchive.jst.go.jp/japanese/jnlabstract_ja.php?cdjournal=nskkk1995&cdvol=43&noissue=8&startpage=970
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1341-027X
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10467499
開始ページ
開始ページ 970
書誌情報 日本食品科学工学会誌
日本食品科学工学会誌

巻 43, 号 8, p. 970-974, 発行日 1996-08-15
旧ID 30152
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Ver.1 2025-02-21 06:09:11.927660
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