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  1. 学術雑誌論文等

化工澱粉糊化液の流動特性のずり応力依存性 <技術報告>

https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011568
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011568
123187e8-cb5a-440a-94a9-0dcff5d493fe
名前 / ファイル ライセンス アクション
NSKKK_43_56.pdf NSKKK_43_56.pdf (431.5 KB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル 化工澱粉糊化液の流動特性のずり応力依存性 <技術報告>
言語 ja
タイトル
タイトル Shear Stress Dependence of Flow Properties of Gelatinized Modified Starch Suspensions
言語 en
作成者 朝田, 仁

× 朝田, 仁

ja 朝田, 仁

en Asada, Hitoshi

Search repository
鈴木, 寛一

× 鈴木, 寛一

ja 鈴木, 寛一

en Suzuki, Kanichi

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme NDC
主題 590
内容記述
内容記述 Flow properties of gelatinized modified starch suspensions were studied using a tube viscometer. The modified starches used were commercially available samples of hydroxypropylated distarch phosphate derived from waxy corn and potato starches (Starch A and Starch B). Two types of irreversible shear stress dependence of flow behavior were observed. By applying shear stress on the gelatinized starch suspensions, fluidity of Starch A (5.0 wt%) decreased to an equilibrium value, while fluidity of Starch B (4.5 wt%) increased. The equilibrium fluidities of Starch A depended on the intensity and frequency of the shear stress applied. On the other hand, the equilibrium value for the increase in fluidity of Starch B was not observed. Flow behavior observed under shear stress was not recovered, irrespective of the intensity of shear stress and/or standing period of time.
言語 en
内容記述
内容記述 由来澱粉種, リン酸架橋度, 置換度や濃度の異なる化工澱粉糊化液の流動挙動を調べたところ, ヒステリシスに加えて, ずり応力に依存した2種類の流動挙動があることを認めた. この流動は, ワキシーコーンターチ由来のスターチAでは, 負荷したずり応力の大きさや回数に依存して流速が減少し平衡値に達した. また逆に, バレイショ由来のスターチBでは, ずり応力に依存して流速は増加する挙動となった. また, スターチBの流速増加挙動は, 流速が平衡値に達さないで進行し続けた. この両挙動は, ずり応力の大きさや静置時間に関係なく回復しなかった.
言語 ja
出版者
出版者 日本食品科学工学会
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
関連情報
識別子タイプ URI
関連識別子 http://www.journalarchive.jst.go.jp/japanese/jnlabstract_ja.php?cdjournal=nskkk1995&cdvol=43&noissue=1&startpage=56
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1341-027X
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10467499
開始ページ
開始ページ 56
書誌情報 日本食品科学工学会誌
日本食品科学工学会誌

巻 43, 号 1, p. 56-63, 発行日 1996-01-15
旧ID 30151
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Ver.1 2025-02-21 06:09:11.921245
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