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  1. 学術雑誌論文等

過熱水蒸気を用いる炭水化物の炭化特性 <ノート>

https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011563
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2011563
f9f0159d-b2fa-4ddf-a710-472a9fe594bb
名前 / ファイル ライセンス アクション
JpnJFoodEng_8-1_39.pdf JpnJFoodEng_8-1_39.pdf (370.2 KB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル 過熱水蒸気を用いる炭水化物の炭化特性 <ノート>
言語 ja
タイトル
タイトル Carbonization Characteristics of Hydrocarbons Treated in Superheated Steam
言語 en
作成者 鈴木, 寛一

× 鈴木, 寛一

ja 鈴木, 寛一

en Suzuki, Kanichi

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伊藤, 剛

× 伊藤, 剛

ja 伊藤, 剛

en Ito, Tsuyoshi

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羽倉, 義雄

× 羽倉, 義雄

ja 羽倉, 義雄

en Hagura, Yoshio

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アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme Other
主題 superheated steam treatment
主題
主題Scheme Other
主題 carbonization
主題
主題Scheme Other
主題 hydrocarbons
主題
主題Scheme Other
主題 rate constant
主題
主題Scheme Other
主題 activation energy
主題
主題Scheme NDC
主題 580
内容記述
内容記述 Three types of hydrocarbon (potato starch, glucose and cellulose) were carbonized by superheated steam treatment, and their carbonization characteristics and reaction kinetics were investigated. To minimize the influence of the rate of heat transfer into the materials, fine powdery samples were used. Carbonization temperatures ranged from 498 K (225°C) to 548 K (275°C). Potato starch melted and swelled at around 225°C, and carbonization proceeded with foaming of the sample. Glucose melted and swelled within a few minutes after treatment, and carbonization proceeded in a foamy state. Cellulose was carbonized without melting, and a powdery charcoal product was obtained. The carbonization rates of the three samples obeyed a first-order rate equation. The activation energies for carbonization, evaluated from the rate constants, were in the range 133~167 kJ/mol, which is almost the same as the activation energies for,thermal decomposition of starch and cellulose under nitrogen gas.
言語 en
内容記述
内容記述 3種類の炭水化物(バレイショデンプン, グルコース, セルロース)を過熱水蒸気中で炭化させ, その炭化特性と炭化速度を検討した. 試料内部への伝熱速度の影響をできるだけ少なくするために, 試料を微粉末状にして実験に供した. 炭化は, 498K(225℃)から548K(275℃)の温度範囲で行った. バレイショデンプンは, 225℃付近で溶融・膨化し, 泡立ちながら炭化が進行した。グルコースは, 処理後数分で溶融・膨化し, 泡立ちながら炭化した. これに対してセルロースは, 溶融することなく, 粉末状態のまま炭化した. 各試料の炭化速度は, 一次反応速度式に従い, 速度定数から求めた炭化の活性化エネルギは133~167kJ/molの範囲であった. この値は, 窒素ガス中でのデンプンとセルロースの熱分解の活性化エネルギとほぼ同じであった.
言語 ja
出版者
出版者 日本食品工学会
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1345-7942
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12076107
開始ページ
開始ページ 39
書誌情報 日本食品工学会誌
日本食品工学会誌

巻 8, 号 1, p. 39-43, 発行日 2007-03
旧ID 28550
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Ver.1 2025-02-21 06:09:01.082388
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