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アイテム
水蒸気加熱とリボイラー加熱の特性
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2010267
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/201026757f30684-1429-4f58-aaee-bf0be68b6af6
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1) | |||||||||||||
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公開日 | 2023-03-18 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | 水蒸気加熱とリボイラー加熱の特性 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | Heating Characteristics of Open Steam and Reboiler | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
作成者 |
吉田, 英人
× 吉田, 英人
× 頼実, 正弘
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アクセス権 | ||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||
権利情報 | ||||||||||||||
権利情報 | Copyright (c) 1983 (社)石油学会 | |||||||||||||
権利情報 | ||||||||||||||
権利情報 | 本文データはJournal@rchiveから複製したものである | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | Distillation | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | Open steam | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | Reboiler | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | Ponchon Savarit method | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | NDC | |||||||||||||
主題 | 570 | |||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||
内容記述 | 蒸留塔の水蒸気加熱とリボイラー加熱の両者の場合における省エネルギー特性を比較検討した。計算手法として Ponchon-Savarit 法を用いた。原料組成, 塔頂組成, 還流比, 塔底加熱量および全段数が等しい条件で塔底液組成と理論段数を比較する場合と, 原料組成, 塔頂組成, 還流比, 塔底組成および全段数が等しい条件で塔底加熱量を比較検討した。その結果, 塔底液が水以外の成分をかなり含んでいる場合は, 水蒸気加熱方式がリボイラー加熱方式よりもかなりの省エネルギー効果があることが明らかになった。 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||
内容記述 | The heat consumption of distillation column is considered for both the open steam and reboiler systems. The Ponchon-Savarit method is used for calculations. Cases (A), (B) in Fig. 1 show the calculated results of the bottoms product composition and the theoretical number of plates when feed composition, distillate composition, reflux ratio, heat consumption, and the total number of plates are the same. Cases (A), (C) in Fig. 1 show the calculated results of heat consumption when feed composition, distillate composition, reflux ratio, bottoms product composition, and the total number of plates are the same. The enthalpy-composition diagram used is shown in Fig. 2. The calculated results are summarized in Table 1. Comparing the results of cases (A), (B) in Fig. 1. it is found that the open steam method requires much more theoretical number of plates, but the ethanol content in the bottoms product becomes smaller. Comparing the results of cases (A), (C) in Fig. 1, it is found also that less heat is required by heating with open steam than with a reboiler. This heat saving effect becomes greater as the ethanol content in the bottoms product becomes larger. | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||
出版者 | 石油学会 | |||||||||||||
言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
資源タイプ | journal article | |||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||
関連情報 | ||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||
関連識別子 | http://www.journalarchive.jst.go.jp/japanese/jnlabstract_ja.php?cdjournal=jpi1958&cdvol=26&noissue=1&startpage=78 | |||||||||||||
収録物識別子 | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 0582-4664 | |||||||||||||
収録物識別子 | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||
収録物識別子 | AN00130954 | |||||||||||||
開始ページ | ||||||||||||||
開始ページ | 78 | |||||||||||||
書誌情報 |
石油学会誌 石油学会誌 巻 26, 号 1, p. 78-81, 発行日 1983-01-01 |
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旧ID | 30490 |