ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 学術雑誌論文等

麻痺性貝毒により毒化したカキの缶詰, 乾製品及びオイスターソース製造中における毒性の変化

https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2010174
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2010174
a0b3c2d4-a9f7-41ce-9107-33b14b1c6e8d
名前 / ファイル ライセンス アクション
JFoodHygSocJpn_36_35.pdf JFoodHygSocJpn_36_35.pdf (947.2 KB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル 麻痺性貝毒により毒化したカキの缶詰, 乾製品及びオイスターソース製造中における毒性の変化
言語 ja
タイトル
タイトル Toxicity Change of Paralytic Shellfish Poison-infested Oyster during Canning, Drying and Sauce-making Processes
言語 en
作成者 宮澤, 啓輔

× 宮澤, 啓輔

ja 宮澤, 啓輔

en Miyazawa, Keisuke

Search repository
浅川, 学

× 浅川, 学

ja 浅川, 学

en Asakawa, Manabu

Search repository
野口, 玉雄

× 野口, 玉雄

ja 野口, 玉雄

en Noguchi, Tamao

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
主題
主題Scheme Other
主題 麻痺性貝毒
主題
主題Scheme Other
主題 カキ
主題
主題Scheme Other
主題 缶詰
主題
主題Scheme Other
主題 加工
主題
主題Scheme Other
主題 毒性
主題
主題Scheme Other
主題 paralytic shellfish poison, oyster, canned food, processing, toxicity
主題
主題Scheme NDC
主題 490
内容記述
内容記述 Paralytic shellfish poison-infested oysters (about 30MU/g) were smoked or boiled and then canned. Dried oyster and oyster sauce were also produced. The toxicity of canned smoked oyster decreased to under the quarantine limit (4MU/g) or to an undetectable level (<2MU/g). A similar result was obtained in canned boiled oyster. It seems possible to use contaminated oysters safely as canned foods. In the production of oyster sauce, over 90% of the toxicity was destroyed during condensation (6hrs of boiling in a water bath). As the toxicity of the starting material of oyster broth was under 5MU/g (usually 2-4MU/g), the oyster sauce produced also cleared the official quarantine limit successfully. On the other hand, the dried oyster product retained a high level of residual toxicity (7MU/g) and was still hazardous.
言語 en
内容記述
内容記述 麻痺性貝毒により毒化したカキの食品としての有効利用を図るため, 毒性が30MU/9程度のむき身を原料として現行の加工処理による減毒試験を行った. 各処理段階の毒性と毒組成をマウス生物試験とHPLCにより測定した. 燻煙油漬け缶詰と水煮缶詰製品では, HPLCにより毒性成分の一部が検出されたが, 残存毒性はすべて2.5MU/g以下と規制値を越えることはなかった. オイスターソースでは原料 (解凍液と缶詰製造時の煮沸液, 2~4MU/g) の毒性の約90%が消失し, マウス生物試験法では不検出となった. 乾燥カキでは規制値以上の毒性 (7MU/g) があった. 缶詰とオイスターソース製造では加熱条件を十分に考慮すれば食品としての利用が可能であると考えられた.
言語 ja
出版者
出版者 日本食品衛生学会
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
関連情報
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ URI
関連識別子 http://joi.jlc.jst.go.jp/JST.Journalarchive/shokueishi1960/36.35
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0015-6426
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00117741
開始ページ
開始ページ 35
書誌情報 食品衛生学雑誌
食品衛生学雑誌

巻 36, 号 1, p. 35-41, 発行日 1995-02-05
旧ID 30220
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2025-02-21 05:22:34.835070
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3