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アイテム
焙焼小麦粉を用いたシュー生地の性質とその実習教材への応用 <原著論文>
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2009383
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/200938314f77ff4-670d-407f-817e-1b1f9799333b
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1) | |||||||||||||
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公開日 | 2023-03-18 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | 焙焼小麦粉を用いたシュー生地の性質とその実習教材への応用 <原著論文> | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | Properties of Chou Paste and Crust Using Heat-Treated Wheat Flour and Their Application to Teaching Materials for Practice of Food Preparation <Articles> | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
作成者 |
行友, 圭子
× 行友, 圭子
× 井川, 佳子
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アクセス権 | ||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | シュー生地 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 膨化 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 焙焼小麦粉 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 調理実習 | |||||||||||||
主題 | ||||||||||||||
主題Scheme | NDC | |||||||||||||
主題 | 370 | |||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||
内容記述 | 本研究では, 調理実習の教材として種々の利点を持つシュークリームをとりあげ, 技術的に難しいとされるシュー皮の調製に, 焙焼小麦粉を利用するという新しい方法によって, 特に初心者にも成功感が得られるような製法を呈示し, その有用性を検証することを目的とした。好ましいシュー皮を作るには適度な粘性を持つシュー生地が必要で, そのためには第1加熱操作の良否が重要なポイントになるが, 経験の少ない者はこの操作をうまく行えない。そこで, 小麦粉の状態で適度に加熱処理した焙焼小麦粉を使用し, シュー生地の調製を行ったところ, 第1加熱の簡略化が可能であることが示唆された。さらに, 焙焼小麦粉を利用した方法によって, 数名の初心者にシュー生地の調製を行わせた結果, 出来上がりも概ね良好で, 失敗の少ない調製法であることが実証できた。 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||
内容記述 | It is known that the preparation of chou is one of the difficult tasks in cooking, but it could provide advantages when used as a part of teaching materials for practice of food preparation. The aim of this study is to suggest the utilization of a new recipe which reduces the difficulty of chou preparation, and to show the usefulness of the recipe as a cooking exercise for beginners. Properties of chou paste and chou crust with heat-treated wheat flours were investigated, and the possibility of omitting the cooking process of chou by using heat-treated flour was examined. The results suggested that it was possible to reduce the primary heating stage of chou recipe. Subsequently, a comparison of the simple recipe using heat-treated flour and the usual recipe was made in the cooking lesson for beginners. The result showed that the former recipe could be prepared more successfully by beginners. | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||
出版者 | 広島大学教科教育学会 | |||||||||||||
言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||
収録物識別子 | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 1340-2900 | |||||||||||||
収録物識別子 | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||
収録物識別子 | AN10484352 | |||||||||||||
開始ページ | ||||||||||||||
開始ページ | 1 | |||||||||||||
書誌情報 |
教科教育学研究 Journal of the Hiroshima University Curriculum Research and Development Association 号 13, p. 1-11, 発行日 1998-03-15 |
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旧ID | 29319 |