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  1. 学術雑誌論文等

Tolerance to fermentation products in sugar reception: gustatory adaptation of adult butterfly proboscis for feeding on rotting foods

https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2007301
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2007301
c18a9fef-9761-41fa-84bc-f1d3577272cc
名前 / ファイル ライセンス アクション
JCPA_194_5452.pdf JCPA_194_5452.pdf (728.3 KB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル Tolerance to fermentation products in sugar reception: gustatory adaptation of adult butterfly proboscis for feeding on rotting foods
言語 en
作成者 Omura, Hisashi

× Omura, Hisashi

en Omura, Hisashi

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Honda, Keiichi

× Honda, Keiichi

en Honda, Keiichi

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Asaoka, Kiyoshi

× Asaoka, Kiyoshi

en Asaoka, Kiyoshi

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Inoue, Takashi A.

× Inoue, Takashi A.

en Inoue, Takashi A.

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アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
権利情報
権利情報 Copyright (c) 2008 Springer-Verlag
主題
主題Scheme Other
主題 nymphalid butterfly
主題
主題Scheme Other
主題 proboscis sensilla styloconica
主題
主題Scheme Other
主題 taste
主題
主題Scheme Other
主題 rotting foods
主題
主題Scheme Other
主題 chemoreception
主題
主題Scheme NDC
主題 480
内容記述
内容記述 Adult Vanessa indica and Argyreus hyperbius frequently forage on flower nectar, but the former also utilizes tree sap and rotting fruits. Compared to flower nectar, these rotting foods are characterized by low sugar concentrations and the presence of fermentation products (ethanol and acetic acid). We suspected that gustatory responses by the receptors on the proboscis might differ in these species. Among the three sugars tested, sucrose elicited the greatest probing (behavioral) responses and was followed by fructose and glucose. A. hyperbius showed higher sugar sensitivity than V. indica in probing responsiveness. In electrophysiological responses of the proboscis sensilla, V. indica was slightly more sensitive than A. hyperbius to glucose and lower concentrations of the other sugars. The sugar reception in A. hyperbius was strongly inhibited by fermentation products, particularly acetic acid at natural concentrations. In contrast, V. indica was noticeably less susceptible to them than A. hyperbius, and its behavioral and sensory responses to sucrose were enhanced by 5–20% (w/v) ethanol. Thus, V. indica not only possesses tolerance to fermentation products but may perceive them as synergists for sugar reception. To utilize rotting foods, such tolerance might be more necessary than high sugar sensitivity.
言語 en
出版者
出版者 Springer
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ AO
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce
関連情報
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.1007/s00359-008-0330-6
関連情報
識別子タイプ PMID
関連識別子 18365205
関連情報
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ DOI
関連識別子 http://dx.doi.org/10.1007/s00359-008-0330-6
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0340-7594
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA00695972
開始ページ
開始ページ 545
書誌情報 Journal of Comparative Physiology A: Neuroethology, Sensory, Neural, and Behavioral Physiology
Journal of Comparative Physiology A: Neuroethology, Sensory, Neural, and Behavioral Physiology

巻 194, 号 6, p. 545-555, 発行日 2008-06
旧ID 25578
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Ver.1 2025-02-21 03:47:50.282079
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