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  1. 学術雑誌論文等

Gamma-aminobutyric acid fermentation with date residue by a lactic acid bacterium, Lactobacillus brevis

https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2007241
https://hiroshima.repo.nii.ac.jp/records/2007241
23d6ec4a-a0ae-452d-8cdb-bb305b6718eb
名前 / ファイル ライセンス アクション
JBiosciBioeng_125_316.pdf JBiosciBioeng_125_316.pdf (233.5 KB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル Gamma-aminobutyric acid fermentation with date residue by a lactic acid bacterium, Lactobacillus brevis
言語 en
作成者 Hasegawa, Momoko

× Hasegawa, Momoko

en Hasegawa, Momoko

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Yamane, Daisuke

× Yamane, Daisuke

en Yamane, Daisuke

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Funato, Kouichi

× Funato, Kouichi

en Funato, Kouichi

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Yoshida, Atsushi

× Yoshida, Atsushi

en Yoshida, Atsushi

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Sambongi, Yoshihiro

× Sambongi, Yoshihiro

en Sambongi, Yoshihiro

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アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
権利情報
権利情報 © 2018. This manuscript version is made available under the CC-BY-NC-ND 4.0 license http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
主題
主題Scheme Other
主題 gamma-aminobutyric acid
主題
主題Scheme Other
主題 Glutamic acid
主題
主題Scheme Other
主題 Lactobacillus brevis
主題
主題Scheme Other
主題 Date residue
主題
主題Scheme Other
主題 Fermented food
内容記述
内容記述 Dates are commercially consumed as semi-dried fruit or processed into juice and puree for further food production. However, the date residue after juice and puree production is not used, although it appears to be nutrient enriched. Here, date residue was fermented by a lactic acid bacterium, Lactobacillus brevis, which has been generally recognized as safe. Through degradation of sodium glutamate added to the residue during the fermentation, γ-aminobutyric acid (GABA), which reduces neuronal excitability, was produced at the conversion rate of 80–90% from glutamate. In order to achieve this GABA production level, pretreatment of the date residue with carbohydrate-degrading enzymes, i.e., cellulase and pectinase, was necessary. All ingredients used for this GABA fermentation were known as being edible. These results provide us with a solution for the increasing commercial demand for GABA in food industry with the use of date residue that has been often discarded.
言語 en
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 This work was supported by Hiroshima Prefecture (to A.Y.) and by the Matching Planner Program of the Japan Science and Technology Agency, JST (Grant No. MP28116808402) (to Y.S.).
出版者
出版者 Elsevier
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版タイプ
出版タイプ AO
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce
関連情報
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.1016/j.jbiosc.2017.10.003
関連情報
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.1016/j.jbiosc.2017.10.003
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1389-1723
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-4421
開始ページ
開始ページ 316
書誌情報 Journal of Bioscience and Bioengineering
Journal of Bioscience and Bioengineering

巻 125, 号 3, p. 316-319, 発行日 2018-03
旧ID 48653
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Ver.1 2025-02-21 03:46:00.486989
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