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日本煎茶道の成立に関する考察
https://doi.org/10.15027/0002040402
https://doi.org/10.15027/0002040402a9b68b20-ab30-47de-8211-cff52d4e55a7
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | デフォルト(1) | |||||||||
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公開日 | 2025-04-22 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 日本煎茶道の成立に関する考察 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | A Study of the Formation of Japanese Sencha-do | |||||||||
言語 | en | |||||||||
作成者 |
劉, 嫦雲
× 劉, 嫦雲
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アクセス権 | ||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||
権利情報 | ||||||||||
言語 | ja | |||||||||
権利情報 | 本誌に発表された論文等の著作権は、広島大学大学院人間社会科学研究科人文学プログラム総合人間学分野に帰属する。 | |||||||||
主題 | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Sencha-do | |||||||||
主題 | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Formation | |||||||||
主題 | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Ingen | |||||||||
主題 | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Baisao | |||||||||
主題 | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Nagasaki trade | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | The Japanese Sencha-do, established during the Edo period, is one of the traditions of Japanese tea culture. This paper studies the historical formation of Japanese Sencha-do, whose development can be divided into three stages. In the early Edo period, Chinese monks led by Ingen brought the elegant tea culture of the Ming and Qing dynasties to Japan, laying the foundation for Japanese Sencha-do. In the mid-Edo period, Baisao refined the methods of sencha preparation and demonstrated its spiritual essence. Edo literati, through their interactions with Baisao, further developed a tea culture imbued with literary and artistic taste. In the late Edo period, sencha masters such as Tanaka Kakuou and Ogawa Kashin developed the literati-style sencha into a formalized Sencha-do with established etiquette, which gradually spread throughout Japan. A large number of Chinese tea books and tea utensils were introduced through Nagasaki trade, providing the material foundation and ideological basis for the establishment of Japanese Sencha-do. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 本研究は潮州市哲学社会科学“十四五”規劃2023年度課題「潮州工夫茶文化源流研究」(2023-A12)の助成を受けて実施した。 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
出版者 | ||||||||||
出版者 | 広島大学大学院人間社会科学研究科人文学プログラム比較日本文化学分野 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
出版タイプ | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
ID登録 | ||||||||||
ID登録 | 10.15027/0002040402 | |||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||
収録物識別子 | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 1882-8701 | |||||||||
書誌情報 |
ja : 比較日本文化学研究 号 18, p. 151-168, ページ数 18, 発行日 2025-03-31 |
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見出し | ||||||||||
大見出し | 論文 | |||||||||
言語 | ja |