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  1. 広島大学の刊行物
  2. 学習開発学研究
  3. 14号

「健康支援への受けとめ」と健康な食生活を送る動機づけおよびコンピテンスとの関連

https://doi.org/10.15027/52278
https://doi.org/10.15027/52278
ae7aea1b-1078-45d4-a463-19338e22a63d
名前 / ファイル ライセンス アクション
JEducSci_14_13.pdf JEducSci_14_13.pdf (1.1 MB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル 「健康支援への受けとめ」と健康な食生活を送る動機づけおよびコンピテンスとの関連
言語 ja
タイトル
タイトル The Relationship among Perceptions toward Health Support, Motivation, and Competence for Healthy Eating
言語 en
作成者 加藤, 佳子

× 加藤, 佳子

ja 加藤, 佳子

en KATO, Yoshiko

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黒川, 通典

× 黒川, 通典

ja 黒川, 通典

en KUROKAWA, Michinori

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黒川, 浩美

× 黒川, 浩美

ja 黒川, 浩美

en KUROKAWA, Hiromi

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アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
権利情報
権利情報 Copyright (c) 2022 広島大学大学院人間社会科学研究科学習開発学領域
主題
主題Scheme Other
主題 healthy eating life style
主題
主題Scheme Other
主題 competence
主題
主題Scheme Other
主題 university students
主題
主題Scheme Other
主題 motivation
主題
主題Scheme Other
主題 health care climate questionnaire (HCCQ)
主題
主題Scheme Other
主題 健康な食生活
主題
主題Scheme Other
主題 コンピテンス
主題
主題Scheme Other
主題 大学生
主題
主題Scheme Other
主題 動機づけ
主題
主題Scheme Other
主題 健康支援への受けとめ
内容記述
内容記述 OBJECTIVE: The purpose of this study was to examine the relationship between perceived health support, motivation and competence for healthy diet. METHOD: 105 university students (20.0 ± 1.0 years) participated in the dietary survey. Health guidance based on the results of the dietary survey was provided to the participants. The guidance was conducted by the students in the program of national registered dietitian course. After the guidance, following three elements were measured; 1st was the perceived degree of being respected autonomy at the guidance; how one's own autonomy was respected and how one perceived it during the guidance, 2nd was motivation and 3rd was competence for healthy eating. RESULTS: Path analysis showed that perceived health support as being respected autonomy associated to autonomous motivation for healthy eating (β=.48), and autonomous motivation associated to competence to maintain healthy eating (β=.49). The degree of perceived being respected autonomy did not relate to controlled motivation for healthy eating. The controlled motivation did not relate to competence for healthy eating habits. CONCLUSION: These results indicated that when university students in the program of national registered dietitian course provided dietary guidance to their peers, offering support that values autonomy leads to autonomous motivation and competence for healthy eating habits.
言語 en
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 本研究はJSPS科研費JP19K11666の助成を受けたものである。
出版者
出版者 広島大学大学院人間社会科学研究科学習開発学領域
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
ID登録
ID登録 10.15027/52278
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1883-8200
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA1244667X
開始ページ
開始ページ 13
書誌情報 学習開発学研究
Journal of Learning Science

号 14, p. 13-21, 発行日 2022-03-30
旧ID 52278
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Ver.1 2025-02-27 11:26:35.177940
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