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  1. 広島大学の刊行物
  2. 学習開発学研究
  3. 9号

大学生の偏食に関連する食嗜好尺度作成の試みと妥当性および信頼性の検討

https://doi.org/10.15027/39421
https://doi.org/10.15027/39421
f0dcacde-125b-4f7b-b46c-ed589c9b4654
名前 / ファイル ライセンス アクション
JEducSci_9_13.pdf JEducSci_9_13.pdf (1.6 MB)
Item type デフォルトアイテムタイプ_(フル)(1)
公開日 2023-03-18
タイトル
タイトル 大学生の偏食に関連する食嗜好尺度作成の試みと妥当性および信頼性の検討
言語 ja
タイトル
タイトル Development, validity, and reliability of a scale of food preference of imbalanced diet
言語 en
作成者 加藤, 佳子

× 加藤, 佳子

ja 加藤, 佳子

en Kato, Yoshiko

Search repository
岩永, 誠

× 岩永, 誠

ja 岩永, 誠

en Iwanaga, Makoto

Search repository
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
権利情報
権利情報 Copyright (c) 2016 広島大学大学院教育学研究科学習開発学講座
主題
主題Scheme Other
主題 偏食
主題
主題Scheme Other
主題 食嗜好
主題
主題Scheme Other
主題 神経症傾向
主題
主題Scheme Other
主題 大学生
主題
主題Scheme Other
主題 imbalanced diet
主題
主題Scheme Other
主題 food preference
主題
主題Scheme Other
主題 neuroticism
主題
主題Scheme Other
主題 university student
主題
主題Scheme NDC
主題 370
内容記述
内容記述 This study tried to develop the Food Preference Scale for Imbalanced Diet (FPSID), and evaluated its validity and reliability. For pilot study, 10 university students (5 males and 5 females) participated in semi-structured interview; it was used to construct scale items, considering food preference for imbalanced diet. A questionnaire survey was conducted on 920 university students, including 673 males and 247 females. Exploratory factor analysis which revealed the FPSID composed of the following subscales: aversion to hated food, aversion to food sensory, aversion to vegetables, receptivity to diverse food, and receptivity to the same food. Cronbach α were above .76. Confirmatory factor analysis confirmed validity of the scale too. Correlations between the FPSID and neuroticism and preference for novelty food were reported. Based on these results, it was concluded that the scale was valid and reliable for measuring food preference that relate to imbalanced diet.
言語 en
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 本研究は,科研費(課題番号23500945)の助成を受けたものである。
出版者
出版者 広島大学大学院教育学研究科学習開発学講座
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
ID登録
ID登録 10.15027/39421
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1883-8200
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA1244667X
開始ページ
開始ページ 13
書誌情報 学習開発学研究
Journal of Learning Science

号 9, p. 13-21, 発行日 2016-03-16
旧ID 39421
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Ver.1 2025-02-27 11:12:26.617968
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